fredag 28. november 2008

Johann Gutenberg - trykkekunstens far

Vi har hatt et lite norskprosjekt gående nå, og jeg har skrevet om Johann Gutenberg. Se presentasjonen her:




Men notatene blir ikke med, så jeg må skrive de inn her:

-Johann Gensfleisch zum Gutenberg: Han het egentlig Johann Gensfleisch zur Laden etter sin far, men skiftet til zum Gutenberg etter deres nye bosted. Han ble født i Mainz i ca. 1397, og døde der i 1468. Før han ble bøkene skrevet for hånd, men Gutenberg fant en måte å trykke bokstaver på, som gjorde det hele lettere. Den første boken som kom i masseproduksjon fra Gutenbergs trykkeri, var en latinsk versjon av bibelen, som kom ca. 1455.

-Trykkekunsten: En vet ikke helt sikkert når trykkekunsten kom, men man antar at det var mellom 1440 og 1450. Støpte bokstavene i et spesielt støpeapparat, ved hjelp av matrise (fordypet støpeform). Bokstavene var speilvendte og opphøyde. I starten ble det trykt på håndpresser av tre eller jern. Den første hurtigpressa kom på starten av 1800-tallet og gjorde arbeidet mye lettere, ved at man kunne støpe hele linjer.

-Gutenbergs trykkpresse: Gutenbergs trykkpresse var basert på samme metode som datidens vinpresser.

fredag 7. november 2008

Renessansebilde



Dette bildet er malt av Michelangelo, og heter "Adams skapelse"

Bildet er hentet fra: http://www2.skolenettet.no/kunstweb/bilde/bilder/smaa/michelangelo1.jpg

fredag 24. oktober 2008

UFO-er

UFO-er:
Ufo-er er, i følge Jostein Gaarders bok Vita Brevis, usynlige falske overmennesker, som bor i det ytre rom(nærmere spesifisert planeten ATU), hvor de spiser agurk og halvkokt lever. De flyter ofte, men når de får visse sykdommer relatert til siste del av fordøyelsessystemet, som farangen, diare, endetarmsbetennelse og forstoppelse, må de bruke gravitasjonsbelter for ikke å begynne å gå på hodet (”Nordmenn før oss”, Edvard Bull). Sverre Steen skriver i sin bok ”Nordiske guder og helter” dette om deres religiøsitet: ”Desse utomjordiske vesena har ei meget sær tru. Dei meiner at det ikkje finst nokon Gud, men ein maskinist som held heile systemet i gong. Han smør alle med det dei måtte trenge, og alle er inn til service ein gong annankvart år.” Disse menneskene jobber alle på same sted, i gruven ”Arbodjnik Kolinskyj” (http://www.arbodjnikkolinskyj.org.ratufu) hvor de tjener til sin daglige agurk. Av klær bruker de kraterskinn, som stråles opp fra underetasjen. (http://www.atuclothingunderneath.org.ratufari)

Referanselitteratur:
Bull, Edvard: Nordmenn før oss, Johan Grundt forlag, 1973
Gaarder, Jostein: Vita Brevis, Aschehoug, 1996
Steen, Sverre: Langsomt ble landet vårt eget, Cappelen forlag, 1969

onsdag 1. oktober 2008


Bildet er hentet fra:
http://images.elfwood.com/art/s/a/samu/viking.jpg

Kilder:

Kildene som ble brukt i vikingteksten var:
Store norske leksikon
Tidslinjer 1, side 158 og 160.

Historie :)

I historie har vi fått i oppgave å skrive om noe fra vikingtida.
Jeg skal skrive en bitteliten innføring om vikinger.

I Store norske leksikon står dette om vikinger: (Norrønt víkingr), ord brukt om nordisk handelsmann, landnåmsmann eller sjøkriger som ca. 800-1500 deltok i handelsferder, landnåm eller plyndringstokter til en rekke land i Vest- og Øst-Europa.

Vikingene kom fra Danmark, Sverige og Norge. Når vi hører ordet "vikinger", tenker de fleste på ville tokt med plyndring, drikking og kapring av kvinner. Det ligger noe i det, for vikingene drev med litt plyndring og en del landokkupasjon. De dro hovedsaklig til andre deler av Europa, hvor de sloss seg til land, og mange bosatte seg. Noe mange kanskje ikke vet, var at vikingene også dro på fredelige ferder. Noan ganger dro de ut for å drive handel eller bosette seg i andre land.

Noe som kan ha vært en grunnleggende faktor til at vikingene dro ut, var at det ble stadig høyere folketall her hjemme, noe som førte til at det ble ryddet nye gårder her hjemme, og det ble snart trangt om plassen, spesielt på Vestlandet, der det var begrenset plass i de trange fjordene, noe som snart drev bøndene til utflytning. I tillegg fikk de seilskip, noe som gjorde at de kunne komme seg frem over havet mye fortere, siden de før bare hadde hatt roskip.

Nå vet du forhåpentligvis litt mer om vikinger enn du gjorde før du tittet inn på bloggen min :)

torsdag 27. mars 2008

Skoleblogg

Vi har nå startet med et spennende prosjekt der alle i klassen skal lage hver sin blogg og lage en sammensatt tekst ut fra den igjen.Vi stod forholdsvis fritt når det gjaldt oppgaven. Så da måtte det litt lang tid med tenking før vi tilslutt endte opp med denne problemstillingen: Hva er de største forskjellene på ”Norges dårligste reklame” fra 1953 og reklamene ”nå til dags”.Om vi ville jobbe alene eller i grupper fikk vi også bestemme. Da grep jeg sjansen og jeg valgte å jobbe med Mali =).Så satte vi opp en disposisjon om hvordan vi skulle løse oppgaven. (som står like under her)

Disposisjon.

Vi har valgt å løse denne oppgaven enkelt og greit ved å finne likheter og ulikheter mellom tannkremfilmen fra 1953 og reklamene som blir vist på TV`n i dag generelt.Hvordan den har endret seg når det gjelder teknologi, kvalitet og skuespillerprestasjoner.

Innledning

Som sagt har vi valgt reklame. Begrunnelsen til det er at alle mennesker som lever i den vestlige verden, blir daglig bombardert med reklame uansett hvor de beveger seg. Vi møter den når vi ser på TV, hører på radio, leser i aviser/blader og de som lever i større byer får så vidt komme ut døren før de møter ivrig reklame som prøver å formidle sitt bestemte budskap. Reklamen har også fått en enestående posisjon her i samfunnet vårt. Den påvirker nok oss mennesker mer enn vi tror, ved at den styrer store deler av vår kjøpatferd.

VIKTIG!

Nedenfor er linken til tannkremreklamen fra 1953 som vi oppfordrer dere til å se før dere leser teksten der vi har sammenlignet den med nådagens reklamer.

http://www.youtube.com/watch?v=nHUXdMIP5Lc

Likheter/Ulikheter

Det første man legger merke til i denne reklamen, er, naturlig nok, at den er i svart/hvitt. Teknologien har kommet svært langt etter 1953, og i dag har vi de vakreste farger på skjermen. En annen ting er at de har tatt med navnet på reklameprodusenten helt i starten på reklamen. I dag er det ikke vanlig å ha med navnet i det hele tatt, og om det er med, er det oftest som et bevisst virkemiddel. I dag er dagligdags kledde folk mye brukt i reklamer, for å appellere til ”mannen i gata”, mens i Pepsodent-reklamen er det brukt en pent kledd mann. Musikken er også svært annerledes, og de bruker lyder vi ville beskrevet som rare, og som ikke ville hatt veldig mye for seg i en reklame sendt på TV i våre dager.Det som skaper den største forskjellen her er teknologien. Vi har svart/hvitt i stedet for farger, ikke spesielt flyt i klippinga, og man ser for eksempel når han skal ta bort ”den gule hinne” fra den ene frøknens tenner, er det gjort litt annerledes enn det ville blitt gjort i dag, da man ser ”hinnen” kommer som ett stort felt over hele munnen hennes. I dag ville man klart og dekke kun tennene.Synet på utseende og skjønnhet var også litt annen på den tiden, da damene har naturlige, pene former, i stedet for å være på grensen til ekstremt tynne, slik som de ofte er nå til dags. Den mørkhårede skjønnheten var datidens Frøken Norge, og da nesten definisjonen på datidens ”a4”- kvinne, utseendemessig.Denne reklamen har, i likhet med mange populære reklamer i dag, brukt kjente personer. Mannen i dress er Frank Robert (1928-2007), en kjent skuespiller, kjent fra blant annet, Fjolls til Fjells, freske fraspark, Solan, Ludvig og Gurin med reverompa og to av Olsenbanden-filmene. Den vakre skjønnheten med båndet var Eva Roine, Frøken Norge 1953.Noe annet vi må ta med er at denne reklamen er på hele ett minutt og 32 sekunder, noe som er veldig langt, sammenlignet med dagens reklame. Grunnen til dette, er at prisene har steget noe enormt. For samme lengden i dag, ville det kostet flere hundretusener kroner. Dette var en kino-reklame, og etter hvert som fjernsynet ble innført i Norge, ble det større kamp om reklameminuttene, og prisene økte.

Skole

No ska ei skrive inn oppgava vi fekk i norsken.

tirsdag 25. mars 2008

Norsk prosjekt, sammensatte tekster:

Problemstilling: Hva er de største forskjellene på ”Norges dårligste reklame” fra 1953 og reklamene ”nå til dags”

Lekser!

No sitt ei faktisk og gjør lekser, merkelig nok... :O
Neida... Bare tulla (, Petter! ;)) Gjør lekser KONSTANT, ei! Bare ikke når ei sitt her. Ferien va digg. Jobba, tok meg en fest, va ute og slappa av. Herrligt! ^^, No æ det tre måneder med tentamener, eventuelle eksamener og hard jobbing før sommeren. Heldigvis blid et spa-tur 17. april da:D Glede meg! Så dæ...

torsdag 13. mars 2008

:D :D :D

Snart ferie no :D
Og fest om lørdan! Da bli det liv *RAI RAI*
Ei glede meg VIIILTT! Te hele packagen ;P Så det.... I påska ska en jobbe, slappe av, gjør lekser og chille xP

lørdag 23. februar 2008

BOOOOORING!

Ei kjede meg MAX ubeskrivelig!
Ei trudde nesten ikke det gjekk an! :O :O :O
Ei har jo garantert ikke vondt av det, men lell æ det litt dritt da....
Tru ikke ei tøl ferie... Og det æ SKUMMELT! Fordi ei ikke æ ekstremt glad i skole.... Meen men...
Huff, har ikke festa sea juul no a! Bli ikke fest før i påska, meen det æ ikke så lenge tell da^^ Tre uker :D Det bli gøøøt... ^-^

BLÆÆÆÆÆH! Kjedeeeeliiiig! :O

torsdag 21. februar 2008

Jææra...

No æ ei heme, sitt og laste ned musikk, da sjø ;P I dag har ei rest hemat, bynt på siste HP-boka, strikka og hørt på musikk... Diiigg med ferie, no altså...

tirsdag 19. februar 2008

Bloggetiblogg!

Ja.a, så har en visst oppretta en blogg til. En internasjonal en, og greier og greier (if any of you out there read this, but would want it in English, just ask ;)) Har vinterferie, ligg i reisesenga på Dal og læxer'n... Digg... It'slike that. That's just the way it is. A penny for the one that recognises that song first. Så det. -.-