fredag 5. juni 2009

"Mit første kys" - analyse av Henrik Wergelands dikt.

Dette diktet er skrevet av Henrik Wergeland. Han levde fra 1808 til 1845, og vokste opp på Eidsvoll, med en far som var meget aktiv i utviklingen av den nye grunnloven i 1814. Faren hans var en av Eidsvollmennene. Han utdannet seg som teolog, men fikk ikke jobb på grunn av sin ”irregulære livsstil”. Siden fikk han jobb som landets første riksarkivar. Henrik døde ung, bare 37 år gammel, og hans siste år bar preg av at han hadde tuberkulose. Han skrev allikevel mange av sine dikt mens han lå på det siste. ”Det første kys” skrev han til sin kone Amalie Sofie Bekkevold, som et av mang han skrev til sin kone, og som siden ble samlet i diktsamlingen ”Poesier” .

Diktet handler om det første kysset mellom to elskere, og hva det betyr for dem. Dette diktet formidler en lengtende, litt usikker stemning mellom to personer. (Jeg hører din Stemme; men øiner dig ikke. End dunkler et Salighedsmulm mine Blikke.) Henrik Wergeland skriver i romantisk sjanger, drømmende, lengtende og elskende.

Diktet er på 15 strofer, med to linjer på hver. I dette diktet er det en elsker og en elskerinne som snakker til hverandre, og litt som i et manus, står det ”elskeren” eller ”elskerinden” foran de strofene som skifter forteller. Henrik har et rikt ordforråd, men det blir ikke for innviklet. Han klarer og bygge opp en følelse av lengsel hos leseren gir deg et aldri så lite hjertesukk mot slutten av diktet, når det ordner seg allikevel, i kjent romantisk stil.

Ingen kommentarer: